Kérjen időpontot telefonon! Mobil: +36 (30) 931-1388 Tel/Fax: +36 (1) 202-0332

Dr. Szabó András fogszakorovos

Master of Oral Medicine in Implantologie

Szolgáltatásaink

Minden korosztály fogászati problémájára több lehetőséget kínálunk, melyek közül segítünk kiválasztani a minőség és ár tekintetében az Önnek legmegfelelőbbet.

 

 

Digitális röntgendiagnosztika

Rendelőnkben a legmodernebb diagnosztikai eszközöket használjuk. Nagyfrekvenciás falikaros digitális kis röntgen készülékünk mellett, digitális panoráma készülékkel készítjük felvételeinket, amelyeket azonnal elemezhetünk komputereinken.

A 3D-és CT felvételeket a közelünkben lévő röntgen laboratóriumban készíttetjük el, amelyeket akár fél órán belül láthatunk és értékelhetünk. Készülékeink a legmérsékeltebb sugárterheléssel rendelkeznek.

 

Dentálhigiéniás kezelések

Szinte bármely fogászati beavatkozást megelőzően dentálhigiénikusunk egy előkészítő, személyre szabott szájhigiénés kezelésben részesíti pácienseinket.

A vérző, fájdalmas íny megnehezíti a további szakszerű ellátást, így fogkő-eltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás. A fogkő olyan helyen alakul ki a fogainkra rakódott lepedékből, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai, mint a nyelv és az orca mozgása nem érvényesülnek. A fogkő fogainkon lévő lepedék, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. A növekvő fogkő folyamatos gyulladást tarthat fent a fogíny, illetve a fogágy mentén.

Kézi, illetve ultrahangos depurálás mellett az elszíneződések eltávolítása végett a kezelést kiegészítjük az ún. intraorális homokfúvással, valamint polírozással.

 

Fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítéshez szükséges egy szilikonból készült rugalmas sín, amelyet a fogtechnikus készít el a fogorvos által vett foglenyomat alapján. A kezelés otthon végezhető, a következő módon: miután a fogorvos által előírt anyagmennyiséggel feltöltötte a sínt, azt az alsó, illetve a felső fogsorra kell felhelyezni. A fogfehérítés történhet nappal és éjszaka is. A kívánt hatás elérése érdekében a kezelést 7-10 napig folytatni kell.

A rendelői fogfehérítés: A plazmafényes fogfehérítés fő előnye, hogy teljesen ártalmatlan és egyben fájdalommentes. Azonnal látható a fogfehérítés előtti és az azt követő eredmény közötti különbség. A beavatkozás időtartama megközelítőleg 1 óra. Szigorú fogorvosi kontrollt igényel az alkalmazott fogfehérítő anyag magas koncentrációja miatt. A módszer lényege, hogy elegendő a pácienseknek egy alkalommal maximum 3×15 percig a fogászati székben ülnie. A kívánt hatás tartósságának növelés érdekében a páciens otthoni fehérítéssel is kiegészítheti a kezelést. A kezelések hatékonyságát és tartósságát nagymértékben befolyásolják a páciens táplálkozási szokásai, szájhigiéniája, illetve az, hogy dohányzik-e, vagy sem. Amennyiban a páciens sok színezőanyagot tartalmazó ételt és italt (tea, kávé, kóla) fogyaszt, az eredeti fogszín hamarabb visszatér. A rendelői-, és az otthoni fogfehérítés is idővel megismételhető. Vállaljuk továbbá elszíneződött, gyökérkezelt fogak belső fehérítését is. A hatóanyag nem károsítja sem a fog szerkezetét, sem a zománcot.

 

Esztétikai fogászat

Napjaink kívánalmainak megfelelően nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikai fogászatra, mind a direkt pótlások (esztétikus, fehér kompozit tömések), mint a laborban készült (préskerámia és cirkónium koronák, extra vékony préskerámia héjak) terén.
Fontos része továbbá a teljes körű fogászati ellátásnak az ínyesztétika, a rózsaszín-fehér egyensúly megtartása.

Tekintse meg képgalériánkat, melyben esettanulmányokat talál széppé varázsolt mosolyokból; préskerámia héjakat (e.max) és fémmentes esztétikus koronákat talál.

 

Fogpótlások legmodernebb technikákkal

Esztétikus fix fogpótlások:

Szólókoronák, hidak: fémkerámia, aranykerámia, préskerámia (e.max), vagy cirkónium-dioxid pótlásokat készítünk. Ma a legesztétikusabb és legmodernebb, csúcsminőségű fogpótlás a cirkónium és a préskerámia. Ezekből az anyagokból készült fogpótlás nem tartalmaz fémet, miden rétege fogszínű. A préskerámia tökéletesen utánozza saját fogaink rétegeit és természetes átlátszóságát, így ezek a fogpótlások tökéletesen esztétikusak és mindemellett rendkívül tartósak is.

A mikron pontosságú széli zárást a mai legmodernebb CAD/CAM rendszer használatával lehet elérni. A fogakról vett lenyomat alapján készített mintát egy háromdimenziós pásztázó lézer segítségével digitalizáljuk és számítógép által vezérelt gépek készítik a fogpótlások cirkónium-dioxid, vagy préskerámia vázát, ez követően kerül rá a porcelán-leplezés.

Kinek ajánljuk a fémmentes pótlást?

• régi fémkerámia koronájának cseréje szükségessé vált (szürke a széle, fémcsík látható)
• gyökérkezelt, elszíneződött a fogak esetén
• implantációs fogpótlások esetén
• fémallergia esetén az egyetlen megoldás a fix pótlásra

Esztétikus héjak: (e.max) – a fronttájéki fogak látható esztétikai, vagy formai hibáit héjkerámia pótlásokkal korrigálhatjuk. Kevés fogállomány eltávolításával jár, ugyanakkor rendkívül szép és tartós.

Indikációs területe: Zománchibák, sokszor tömött – vagy elszíneződött, gyökérkezelt fogak színkorrekciója, fogak közötti rések, hézagok csökkentése, zárása. A rendkívül vékony, kontaktlencse-vastagságú préskerámia héj tökéletes esztétikát biztosít front területen.

Inlay / onlay: a betét egy a fogtechnikus által lenyomat alapján készített esztétikus tömés. Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, gyökérkezelt fogak fedőtömésére kitűnően alkalmas. Fogszínű kompozit, vagy préskerámia betétek készítését főleg akkor részesítjük előnyben a hagyományos tömésekhez képest, ha az érintett fog szuvasodása nagy kiterjedésű, a szomszédos fogakkal határolt fogfelszíneket is érinti. Alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható, elkerülve a fog koronával történő ellátását. Készítünk továbbá aranybetéteket is.

Kombinált fogpótlások

Egy fix és egy kivehető részből áll: a legkorszerűbb, kivehető fogpótlás az úgynevezett kombinált fogpótlás, amikor a kivehető rész valamilyen, a fogsor alatt elrejtett apró finommechanikai rögzítővel kapcsolódik a megmaradt fogakra készült koronákhoz. A rejtett elhorgonyzás révén kiváló esztétikai hatást biztosít. Azoknak a pácienseinknek ajánljuk, akiknek az oldalsó fogak területén nem készíthető implantátum, vagy az implantátummal járó operációt, és annak költségeit nem vállalják.

Kivehető fogpótlások

Azon pácienseinknek a problémájára kínáljuk ezt a megoldást, akiknél a megmaradt kis számú fog miatt rögzített fogpótlás (híd, vagy korona) már nem készíthető.

Részleges lemezes fogpótlás esetén a szájban még található fog, ami nagymértékben megnöveli a fogpótlás stabilitását. A fogpótlások anyaga fém és műanyag kombinációja.

Teljes lemezes kivehető fogpótlást is készítünk, a legmodernebb megoldás az implantátumon láthatatlanul elhorgonyzott és megtámasztott fogsor. Kedvelt megoldás továbbá a teleszkóp-elhorgonyzású teljes lemezes fogpótlás, ez esetben a kisszámú meglévő fogra fémsapkát ragasztunk és a fogsor ezekre a pillérekre illeszkedik pontosan.

 

Megtartó fogászat

Kizárólag esztétikus, fehér fogtöméseket készítünk.

Gyökérkezelés esetén biztosítjuk az abszolút izolálást, a gyökércsatorna hosszát speciális digitális bemérő műszerrel határozzuk meg. A műszer segíti az orvos munkáját, illetve elengedhetetlen a megfelelő hosszúságú gyökértömés elkészítéséhez is. Az ózonos fertőtlenítés nagyban hozzájárul a kezelés sikerességéhez.

 

Fogbeültetés

A pótlásra használatos hidak, vagy kivehető protézisek sokak számára meglehetősen kényelmetlenek és esztétikailag sem kielégítőek. Az implantáció titánból készült, felületkezelt, foggyökér alakú csavar beültetését jelenti. Az implantátum fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

Az implantátumra készült felépítmény lehet fémkerámia-, vagy cirkónium korona, híd, vagy kivehető fogpótlás. Az utóbbi segítségével szanáljuk a teljes fogatlanságot is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a titán implantátum beültetése jelentős mértékben csökkenti a fogágy sorvadását, ezért célszerű a fog, vagy fogak elvesztése után minél hamarabb elvégezni a műtétet. A fogbeültetés különösen alkalmas balesetben kitört fog pótlására is. Ha az anatómiai helyzet és a fogágy állapota engedi, végzünk húzás utáni azonnali implantációt, ideiglenes pótlással.

A műtét helyi érzéstelenítésben zajlik, de altatásban is végezhető. Teljesen fájdalommentes, nem jelent nagyobb megterhelést egy egyszerű foghúzásnál. Az altatásos műtétet aneszteziológus kooperációjával végezzük, házon kívül.

A felépítmény ragasztással (hagyományos technika), vagy oldható, belső csavaros megoldással is rögzülhet az implantátum fejhez, hogy bármikor kicsavarható, tisztítható legyen a fogágy és a pótlás. Amennyiben az anatómiai viszonyok szükségessé teszik a csontpótlást, vagy az arcüreg-emelést, ezen beavatkozásokat az implantáció előtt, végezzük el, alkalmassá téve a területet a fogbeültetésre.

Rendelőnkben többféle implantátum rendszert használunk: Camlog,Prowital, 3M ESPE MDI Mini Dental, Zimmer, Implant Direct, SGS Swiss Implant Systems

 

Ózon kezelés

Az ózonkezelést az alábbi területeken használjuk:

Fertőzéses nyálkahártya elváltozások, aphta, herpesz, stb. a kórokozók fajtájától függetlenül, hiszen ezek lehetnek vírusok, baktériumok, vagy akár gombák is. Használjuk továbbá ínybetegségek kezelésére, tasakos ínygyulladás, gingivitis esetén.

Szájsebészeti beavatkozásoknál a műtét előtt és alatt, valamint utókezelésre is, hiszen az ózonkezeléssel megelőzhető a felülfertőződés, illetve a feltárt gennyes területen található kórokozókat is elpusztítja. Segítségével könnyebb a vérzéscsillapítás, illetve gyorsabb a gyógyulás is.

Gyökércsúcs rezekció, cisztaműtétek, foghúzások során szintén alkalmazzuk, szükség esetén még varratszedéskor is.

Fogmegtartó kezeléseink (gyökérkezelések) során sokkal jobb eredményeket érünk el, mivel az ózonnal a gyökércsatornában található baktériumok elpusztíthatók, továbbá az érzékeny fognyakak kezelése is ezzel történik.

Az ózonkezelés az implantáció során is alkalmazható helyi kezelésre, fertőtlenítésre, illetve vérzéscsillapításra. Fogpótlások, koronák és hidak helyének előkészítésekor a csiszolás során keletkező ínysérülések kezelésére és vérzéscsillapításra, illetve a protézis alaplemeze által okozott törési helyek kezelésére.

Az ózon hatása az emberi szervezetre:

Tudnunk kell azt a biológiai tényt, hogy az emberi DNS a sejtmagban kettős membrán védelme alatt található, míg az egysejtűek, baktériumok DNS-ét nem védi ilyen membrán, és nem is tartalmaznak koleszterint, ami védené a sejtet a káros külső hatásoktól.

Ez egyszerűen azért van, mert a mi sejtjeink szöveteket alkotnak, a baktériumok pedig vékony rétegben, de egysejtűen élnek. Ettől fél perc alatt elpusztulnak az ózontól, az emberi szövetek károsodásához pedig legalább félóra kellene, de természetesen a kezelés csak addig tart, amíg az egysejtűek biztosan elroncsolódnak, így nekünk a káros hatástól nem kell tartani.

Az ózon a vírusok és a gombák szaporodását is megakadályozza.

Érdekesség: Az első világháborúban még nem ismerték az antibiotikumokat, a háborúban szerzett sérüléseket ózonnal fertőtlenítették. Az ózon nem csak sebkezelésre alkalmazható, hanem az ivó- illetve uszodavíz sterilizálására, valamint a műtők levegőjének fertőtlenítésére is. Sok évnyi kutatás és tapasztalat kellett ahhoz, hogy ezt az ózontechnológiát a mai fogászatban és szájsebészetben vérzéscsillapításra, a gyógyulás elősegítésére használhassuk.

Az ózon kedvező hatásainak fogászatban történő felhasználására fejlesztették ki az új generációsOzoneDTA készüléket, amelyet rendelőnkben is használunk.

 

Lézer kezelés

A lézer egy energiában gazdag fényköteg, amelynek számos fajtája van, ezeket a fényhullámok frekvenciája illetve a wattban mért teljesítménye különböztet meg egymástól. A lézer kiválóan alkalmazható a mai modern fogászat területén, eredetileg gyökér- és fogínygyulladás kezelésénél alkalmazták, de számos egyéb területen is rendkívül hasznos segítséget jelent, mint például a fogszuvasodás kezelése. Gyökérkezelés során a lézersugarat hosszú és nagyon vékony eszközzel a gyökércsatornába irányítjuk, ahol elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladt gócokat. A fogászati lézer a gyökérkezelés során olyan helyeket is képes elérni, amelyek a hagyományos fogorvosi eszközökkel elérhetetlenek maradnának.

A fogászatban a laserek a mindennapos gyakorlat eszközeivé váltak. Az utóbbi évtizedben különösen elterjedtek a soft laserek mellett a nyilvánvaló előnyeik miatt a nagyteljesítményű sebészeti laserek is. Rendelőnkben a csúcsminőségű FONA laser készülékkel kezeljük kedves pácienseinket.

I. Soft laser terápia

A soft laserek alapvető hatásai a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és a biostimuláció a sebgyógyulási folyamatok gyorsítása terén. Szájnyálkahártya betegségek közül a herpes, aphta, nem gyógyuló nyálkahártya fekélyek, krónikus gyulladásos jelenségek, stomatitis, a leggyorsabb eredményt mutatják. A laserterápia csillapítja a fájdalmat, gyors hámosodást eredményez, a gyógyulási idő általában a felére rövidül. Fontos, hogy a soft laser terápiát gondos klinikai vizsgálat, pontos diagnózis előzze, a legtöbb esetben a hagyományosan bevált gyógymódok kiegészítésére, de esetenként önállóan is alkalmazandó.

II. Lágyrészsebészet

Rendkívüli előnyöket nyújt a lasersebészet a lasersugár kitűnő műtét közbeni vérzéscsillapító hatása révén, valamint a műtét után tapasztalható jó sebgyógyulás, minimális oedema és fájdalom miatt. A sebészi lasersugár különleges műtéttechnikai lehetőséget nyújt az operatőrnek és a hagyományosnál kevesebb kellemetlenséget a betegnek.

Előny a betegek részére:

Majdnem vérzésmentes beavatkozás, kontrollált gyógyulási folyamat
A seb azonnal sterillé válik
Nincsenek varratok, nem keletkeznek hegek

III. A laser a gyökércsatorna kezelésében

Egy begyulladt fogbél miatt a fog gyakran érzékennyé válik, meleg- vagy hideg ingerre fájdalommal reagál. A beteg fog megtartásához a károsodott szövetet és a baktériumokat el kell távolítani. A lasersugár ekkor a legvékonyabb csatornákban is segíti a szükséges terápiát.

Előny a betegek részére:

A baktériumok elpusztítása a csökércsatornában, csíramentesítés
Jelentősen lerövidült kezelési idő

IV. Fogágy betegségek, ínytasakok, fogínysorvadás, foglazulás kezelése

Az utóbbi években sikerült olyan tökéletesítése a sebészi laser berendezéseknek, hogy gyakorlatilag szinte teljesen fájdalomtól mentesen érzéstelenítés nélkül is jól kezelhetők a meglazult, fogak körüli íny szövetek. A kezelés során hajszálvékony üvegszállal az ínytasakok beszűkítése és a benne lévő kórokozó mikróbák elpusztítása történik. Az íny az esetek döntő többségében újra feszesen tapad a fognyakra, megszüntethetők a tasakok, a meglazult fogak rögzülésére van lehetőség.

Előny a betegek részére:

Kellemes, csekély fájdalmú kezelés
Vérzés nélküli kezelés
Jobb sebgyógyulás

 

Ajak és ráncfeltöltés

Zavarják a ráncai?
Úgy érzi, idősebbnek néz ki valódi koránál?
Szeretne megfiatalodni?

Válassza a hialuronsavas ráncfeltöltést!

Az egyik leglátványosabb és leggyorsabb eredményt hozó esztétikai megoldások a hialuronsavas feltöltő és bőrmegújító kezelések. Ezek a kezelések orvosi közreműködést igényelnek, gyors és hosszú távú eredményt hoznak, szinte a plasztikai beavatkozások minőségében, de azok hátrányai nélkül. A ráncfeltöltés sokkal biztonságosabb, mint a plasztikai beavatkozások és rövidebb idő alatt lesz látványos a változás.

A hialuronsavas ráncfeltöltéssel az apróbb és mélyebb ráncok egyaránt kezelhetőek, az aszimmetriák jól korrigálhatók. Jellemző kezelési területek közé sorolható az arc, ajak, nyak, dekoltázs és a kézhát. Minden területre más és más feltöltési technikát kell alkalmazni, így felszívódásuk is lehet eltérő mértékű, mint például az ajakból rövidebb idő alatt szívódik fel, mint egy mozgásnak kevésbé kitett területből. Végeredményként az arc felfrissül, kipihenté válik és visszanyeri eredeti kontúrjait. A kezeléssel 20 perc alatt 10 évet fiatalodhat!

Ajka elvesztette eredeti teltségét?
Szeretné jobban hangsúlyozni száját?

Tegye ajkait hangsúlyosabbá hialuronsavas ajakfeltöltéssel!

Ki ne vágyna igazán szép, telt ajkakra, melyek a nőiesség, az érzékiség jelképei? Ügyes sminkeléssel ugyan látványosan változtathatunk eredeti adottságainkon, ám az igazán természetes és szép ajkak eléréséhez ennél többre van szükség!

Korunk egyik rendkívül népszerű, biztonságos és a plasztikai megoldásoknál kevesebb kockázattal járó beavatkozása a hialuronsavas ajakfeltöltés.

A kezelés során az orvos feltérképezi az Ön adottságait, megismeri igényeit és ezek figyelembevételével tesz javaslatot a pontos kezelésre, melynek során természetes hatóanyagot fecskendeznek be ajkába, vagy annak kontúrjába.

Az eljárás szinte teljesen fájdalommentes, a gyógyulási idő minimális, hatása középtávú, mivel a kívánt eredmény megtartásához 8-10 havonként ismételni kell.

Szeretne többet megtudni a ráncfeltöltésről? Töltse le brossúránkat!

 

Praxis laboratórium

Rendelőnk mellett 1996 óta fogtechnikai laboratórium is működik.
(Krisztina Fogtechnika Bt. Józsa Tamás fogtechnikus mester vezetésével)

A laboratórium közelsége miatt pácienseink sokkal gyorsabban juthatnak hozzá fogpótlásaikhoz, és a fogtechnikus kollegák segítségével a helyszinen egyéb technikai problémák is azonnal orvosolhatóak, többszöri visszajárás nélkül.

A laboratóriumban több évtizede dolgozó, tapasztalt technikusokkal működünk együtt, hogy pácienseinket a legmagasabb szinten, a legmodernebb eljárásokkal gyógyíthassuk.